Jdi na obsah Jdi na menu
 


Botanická zahrada v Bečově byla vybudována před druhou světovou válkou německým obyvatelstvem a druhá byla nad naším domem na Novoveské,kde stály tři chaty a domek zahradníka.V padesátých letech v tomto domku bydlela nějaký čas rodina Podhradských.Později byl domek zbourán a zahrada chátrala.Chatky také někdo rozebral. Zůstal jen zarostlé pěšinky.

Do hlavní zahrady se chodilo kolem Elektra a kolem zahradnictví pana Machače-pilota který se vrátil po válce z Anglie. Zahrada byla po válce plná krásných dřevin. Místní si tam chodili pro thuje a jiné dřeviny k vázání věnců na dušičky atd.Středem zahrady byl veden přítok z Teplé do Elektra na malou Kaplanovu turbínu.Ta vypomáhala s výrobou elektřiny.Když byla odstavena rozhodla obec ,že se tam vybuduje koupaliště.V roce 1952 -5 tam přijel buldozér a vybagroval vanu o šíři asi 60m a na délku asi 200m. Bylo tam ale štěrkové podloží a voda hrází odtékala. Pak došlo vybudování sádek a ty stáhly veškerou vodu.Koupaliště osiřelo,Elektro anektovalo zbytek pozemků a koupaliště zarostlo.

Až v roce 1993 když bylo založeno honební společenstvo Bečov místní myslivci prořezali nálety vrb a osik,ve snaze zde obnovit alespoň malý rybníček k chovu divokých kachen. To se také nepovedlo,neboť malý přítok co zůstával po sádkách nestačil a vsákl se. 

Později pan Řezníček zastavil vodu úplně. Voda se na spodních sádkách musela obřím čerpadlem vracet k přítoku a znovu pouštět přes rybníčky. Tím vznikaly velké náklady a provozovateli se přestal chov pstruhů vyplácet.

 

Náhledy fotografií ze složky Botanická zahrada.